Efterspørgsel
Kalenderen viser 2018, og vi er i fuld gang med at justere på vores produktionsplaner for året. Det er ikke nogen hemmelighed, at vores spegepølser stadigvæk er det der trækker folk til den lille gårdbutik langt ude på landet. Og det er heller ikke nogen hemmelighed, at vi har svært ved at følge med efterspørgslen.  Derfor arbejder pølsemager Tony på konstant at have de fem røgovne fyldt. Nogle af spegepølserne skal have mere røg end andre, og det handler hele tiden om at være på forkant med at få produktionsplanerne til at flette sammen. Hav lidt tålmodighed med os, hvis din yndlingspølse ikke hænger i butikken. Den er helt sikkert i fuld gang med at blive lavet.
 

Mad fra Hallegaard
Som noget nyt vil år 2018 byde på meget mere ”mad” i butikken og caféen. De kvikke af jer har lagt mærke til, at vi allerede er gået i gang med at tilbyde take-away fredag i gårdbutikken og lørdag i Rønne Torvehal.  Konceptet går i korte træk ud på, at vi sælger retter man selv varmer. Retter med masser af ægte smag –altså uden konserveringsmiddel og andre kunstige tilsætningsstoffer. Konceptet handler om at bruge de mere ukurante udskæringer fra svinet/kreaturet/lammet. I det håber vi også, at kunne inspirere alle vores kunder til at overveje valg af udskæringer når de selv skal til at lave aftensmad, og dermed skabe en bedre udnyttelse af hele dyrekroppe. Spørg os gerne til råds –det er derfor vi er her!
 Vi har gennem tiden sagt ja til at lave mad ud af huset i et meget lille omfang. Dette vil vi komme til at gøre meget mere ud af det i dette år. Hvis du står og skal samle nogle mennesker, og gerne vil tilbyde dem lidt lækkert, og ikke selv magter at tilberede det hele selv, er du mere end velkommen til give os et kald. Vi finder i fællesskab ud af hvad vi kan tilbyde indenfor fælles rammer.
 

Slagtehus og dyrevelfærd
2017 var året hvor Hallegaard slagtehus endelig kom op at stå! Som på alle andre slagtehuse i Danmark lå også vores spidsbelastning i påsken og i efteråret. Der er blevet slagtet rigtig mange lam, pænt mange kreaturer og nærmest ingen svin! Vi står stadigvæk og mangler nogen som har en interesse for at lave nogle gode grissebasser til øens befolkning.
 Hele slagtehusets eksistensgrundlag er baseret på ”Født, opvokset og slagtet på Bornholm”. I gårdbutikken har vi gennem længere tid observeret at tendensen peger hen i mod dyrevelfærd og økologi. Når  vi på Bornholm er i fuld gang med at arbejde med lokalfødevareforankring og imarksætteri, kan vi ikke længere acceptere at animalske produkter skal indenom Sjælland og vende, før det kommer ud til bornholmernes hjem. Det giver simpelthen ingen mening!
  2018 bliver det år hvor vi skal ud og finde nogle rigtig gode sammenarbejdspartnere, som kan hjælpe os med at forsyne gårdbutikken med spektakulært kød. Det skal som minimum være friland født og opvokset på øen.
 Der skal desuden ”nørdes” meget mere i år. Vi kommer til at arbejde meget mere sammen med NGO’en Butchers Manifesto, vi  får slagtere ind som rejser rundt i verden, og sætter fx amerikanske udskæringer ind i vores program. Læs evt. mere om Butchers Manifesto på www.BUTCHERSMANIFESTO.COM
 


Bornholms Torvehal og lufttørrede skinker
Bornholms Torvehal er blevet Rønne bys lille samlingssted, og vi støtter selvfølgelig op om det gode initiativ. Udover at vi har et udsalg i hallen hver lørdag, er modningen af de lufttørrede skinker og pølser flyttet ind i det gamle kølelager. De første pølser fra Torvehâllen er klar, og de smager som en drøm. Kom forbi den hyggelige café, spup en kop kaffe og nyd udsigten til de mange skinker og pølser der hænger på stokke bag den flotte glasvæg.

 

Sundhed,samfund og sund fornuft
Og så til sidst vil jeg komme med et lille opråb. Det handler om sundhed, det handler om samfund og det handler om sund fornuft.
Bornholm er i meget høj grad ved at positionere sig som den region i Danmark hvor fødevarer tillægges en kæmpe værditilvækst. Vil man opleve gourmet side om side med enestående natur, tager man selvfølgelig til Bornholm. Øens mange fødevareproducenter har sat en høj barre for kvalitet, bæredygtig drift og udnyttelse af lokale råvarer.  
 Vi er udmærket godt klar over, at vi ikke kan konkurrere med supermarkederne på pris, men vi kan konkurrere på kvalitet og samvittighed. For alt vores kød er dansk. Det vil sige at det er tjekket, målt og vejet under Dansk (EU) fødevaresikkerhed og lovgivning.  Det er slagtet af mennesker der arbejder under en overenskomst. Og det er krogmodnet kødkvæg der ligger i disken! Ikke en udpint malkeko fra Irland. Stil krav til det du putter i munden. Måske kunne man endda sige: spis mindre og bedre kød.  Søg inspiration hos os. Brug os, og den viden vi som håndværkere er i besiddelse af. Brug evt. Facebook og lad andre tage del i din undren og dine spørgsmål.